Vaša podrška znači

Ako vam se svidjaju moje ideje podržite me na Ko-fi

Niški specijalitet broj 1

Nekako mi uvek teško ide sam početak tj. kako da predstavim jelo, a da odmah ne razjurim čitaoce. Uvek želim u prvoj rečenici da ga opišem u njegovom najboljem svetlu. Pošto sam Nišlijka, ponosno predstavljam vam jedan od zaštitnih znakova ovog prelepog tužnog grada na Nišavi. Specijalitet Govedji repovi nije probao samo onaj ko nikada nije bio u mom rodnom gradu.

Južnjačka umešnost dovela je do toga da se totalno turobna stvar kao što su repovi koji ničemu ne služe iskoriste i pretvore u vrhunski specijalitet. Priča je istinita, ispričaću vam je.

Kako je nastao ovaj specijalitet

Jednom Nišlijskom kafedžiji čija je kafana bila poznata po odličnim specijalitetima redovno je ostajao govedji rep koji nije umeo da iskoristi. Kako mu je stizala cela životinja nije mogao da ga izbegne nikako, pa ga je kuvao u supi. Jednom prilikom “čorbadžiska” ćerka se udavala i na svadbi se jelo samo govedje meso. Po običaju svadba je bila velika i bogata i nekoliko dana se slavilo, a mesa je nestajalo. Videvši to kafedžija se uspaničio, nije znao šta da radi i od “muke” je izdinstao govedje i juneće repove predstavivši to kao specijalitet kuće. Gosti su bili oduševljeni mesom koje se raspada pod prstima i topi pod nepcima. Posle svadbe, krenulo je da se priča po čaršiji o ovom jelu da su ljudi iz okolnih mesta dolazili na juneće i govedje repove hvaleći to kao vrhunski specijalitet.

Osvrt na emotivnu vezanost za ovaj specijalitet

Sećam se da je moja baka kuvala jednom nedeljno supu od repova, a za neke od praznike ragu od repova u koji smo umakali domaći hleb. Kako se porodična tradicija ne bi izgubila, jednom nedeljno kuvam govedju supu od zapečenih repova, a kada se uželim skuvam ragu od repova za koji vam donosim recept.

Download this article as an e-bookDownload this article as an e-book