Neizbežni kupus

Kupus je izgleda osnova naše kuhinje, bilo da se jede, sladak, kiseo, svadbarski, klot bez mesa, kao salata, ali tu je neizbežan i kao dijeta. Zaslužuje visoko mesto u prioritetima ljudske ishrane, izuzetno je bogat vitaminima i mineralima. Ovo povrće sadrži dosta antioksidanata, jača imunitet, pomaže kod mamurluka, osteoporoze, artritisa i pre svega utiče na izbacivanje viška tečnosti iz organizma. Odličan je saveznik u borbi protiv viška kilograma zato što ima nisku kalorijsku vrednost.

Kod nas je dugo bilo uvreženo mišljenje da je kupus „sirotinjska namirnica“, bez nekog posebnog zdravstvenog značaja. Istina je da u svežem stanju obiluje hranljivim materijama, dok se pri kuvanju veoma velika količina njih izgubi. To loše mišljenje o kupusu potiču upravo iz činjenice da ga mi ovde već vekovima više volimo kuvanog ili prženog nego svežeg u salati.

O kupusu sve naj naj

Još je rimski pisac Katon Stariji u svom traktatu o poljoprivredi pripisao kupusu brojna lekovita svojstva. Ljutina kupusa potiče od sumpornih heterozida, zbog kojih kupus deluje antiseptično i treba ga jesti preventivno u slučaju sprečavanja pojave zaraznih bolesti.

Kupus mi je jedno od omiljenih jela, jedem ga vrlo rado u svim oblicima i zato sam odlučila da vam ovo povrće predstavim u nekoliko recepata.

CHEF

Jovanka Simić Pavlović

KUHINJA

srpski način

SLOŽENOST

Početnički nivo

MREŽE

Srce kuvara
POSNI KUPUS BEZ ZAPRŠKE I MESA
  • Kuhinja: srpski način

  • Vrsta obroka: Glavno jelo

  • Vreme kuvanja: 30 min

  • Karakteristika: Skidanje kilaže

SASTOJCI

1 veća glavica kupusa

2 šargarepe

4 crna luka

5-6 čenova domaćeg belog luka

1 krompir

1 kašika paprike u prahu

Obično ulje ili mast

So

Biber

Lovorov list

INSTRUKCIJE ZA PRIPREMU

Iseckati šargarepu i crni luk na kocke a zatim upržiti zajedno sa Lovorovim listom. U to dodati krompir sečen na kocke, kupus sečen na kocke, beli luk i biber. To naliti vodom, dodati kašičicu crvene sušene paprike, poklopiti i pojačati ringlu na najjače. Poenta je kuvati što kraće kupus kako ne bi izgubio sve vitamine i minerale. Kupus je gotov kada krompir i kupus budu kuvani.

Download this article as an e-bookDownload this article as an e-book