Recept za Pihtije

3,5 kg obrijanih svinjskih nogica

2 kom očušćenog crnog luka

2 kom oprane neočišćene šargarepe

Šaka crnog bibera

So po ukusu

Ljuske jaja (što više)

2-3 lovorova lista

Svinjske nogice prvo operete i ostavite na sobnoj temperatura 3-4h da se opusti koža. Onda uzmete novi brijač, lepo obrijete nogice operete i stavite u hladnu vodu. U duboku šerpu staviti šargarepu, crni luk, lovorov list i naliti vodom do vrha. Pustiti da proključa, smanjiti temperatura i skidati penu.

Zašto skidati penu sa pihtija? Zato što je to nečistoća i masnoća koja nam ne treba. Prvih 2 sata ima najviše pene. Kada se prva pena skine ubacite ljuske od jajeta i biber, one će dati bistrinu pihtijama i pustiće kalcijum prilikom kuvanja, a biber će pustiti svoju aromu. Pihtije kuvati dok nogice ne krenu da se raspadaju, a potom ih izvaditi prohladiti i očistiti meso od kostiju. Dok se nogice hlade pre čišćenja, iz lonca izvaditi svo povrće i baciti (povrće je imalo ulogu da pihtijama daju ukus) i ostaviti da padne talog na dno.

Očišćeno meso nogica rasporediti u plehove i modle pa naliti fond u kome su se kuvale. Pihtije staviti u frižider i čekati da se stegnu. U pihtije ja stavljam beli lik krupno sečen, a serviram ih sa domaćim majonezom, prasećim čipsom i narom.

Volela bih da mi pišete kako su vama je ispale pihtije i da li vam se dopalo.

Vaša podrška znači

Ako vam se svidjaju moje ideje podržite me na Ko-fi

Download this article as an e-bookDownload this article as an e-book