Jelovnik HEROINE

Ideja je da iz zaborava vratim neke recepte i srpske dame, borce, heroine – dajući im dušu kroz kombinovanje namirnica, začina i ukusa uz savremen način pripreme. Svakoj heroini sam posvetila jedno odredjeno jelo, kao zahvalnicu za njihovu istrajnost u borbi za više ciljeve. Moj jelovnik će se koristiti delom u humanitarne svrhe, a više o tome možete pogledati na socijalnim mrežama.

Kuvajući po Mediteranu, istražujući tajne azijske kuhinje i probajući razne južno američke recepte, shvatila sam da ne treba više ići daleko da bi se napravio neki imaginarni sveti gral kulinarstva. Pošto smo na tromeđi svetova gde u se ukrstile različite kulture, klimatski uslovi i mnoge blagodeti za plodove prirode – pronašla sam snagu posebnosti ukusa u našoj hrani i želim da je podelim sa vama.

Za sve vas koji želite da date svoj doprinos projektu koji je namenjen prvenstveno nama samima. Da se osvestimo, da budemo bolji, humaniji,da se pokrenemo, da ne zaboravimo,da se sećamo i ponosimo. Neka vrsta vapaja našoj sadašnjosti, prema našoj prošlosti a u ime naše budućnosti. Projekat je posvećen svim ženama koje su svojim delima,posvećenošću,istrajnošću, ličnim doprinosom, žrtvovanjem, zaslužile da ih se sećamo i vratimo iz zaborava. Posvećeno svim ženama-herojima koje su tokom rata dale veliki doprinos i podnele velike žrtve ne samo kao borci na frontu ili dobrovoljne bolničarke već i kao jedine koje su ostajale i brinule o domaćinstvima, bez muškaraca za vreme okupacije. Posvećeno svim ženama koje su se svojom emancipacijom borile za prava žena i ravnopravnost svih žena. Posvećeno svim koje su se borile i dokazivale da bi postale prve žene u svojim zanimanjima i nama ostalima danas olakšale put. Veliko hvala za sve.

MIRKA GRUJIĆ
Naziv jela

Pita u šneu

Vrsta jela

Predjelo

Vreme

60 min

MILUNKA SAVIĆ
Naziv jela

Juneći obrazi

Vrsta jela

Glavno jelo

Vreme

120 min

MITRA MITROVIĆ
Naziv jela

Govedina u pacu

Vrsta jela

Glavno jelo

Vreme

120 min

DR DRAGA LJOČIĆ
Naziv jela

Ćureća rolnica

Vrsta jela

Glavno jelo

Vreme

120 min

SOFIJA JOVANOVIĆ
Naziv jela

Barenica i sarmice

Vrsta jela

Glavno jelo

Vreme

120 min

NADEŽDA PETROVIĆ
Naziv jela

Jagnjeći  medaljoni

Vrsta jela

Glavno jelo

Vreme

120 min

LJUBICA ČAKAREVIĆ
Naziv jela

Penasti biskvit

Vrsta jela

Dezert

Vreme

45 min