Dr Draga Ljočićje jedna od najinteresantnijih žena u modernoj istoriji Srbije. Svojom istrajnošću, posvećenošću, borbenošću, odlučnošću, upornošću, uspela je da se izbori za mesto koje joj pripada. Bila je prva srpska lekarka, feministkinja i poručnik u vojsci.

Ovo jelo posvećeno je njoj.

Otimam od zaborava stari recept i prilagodjavam novom vremenu življenja. Ujedno koristim priliku da svetu predstavim zaboravljenu srpsku heroinu.

Srpska heroina

Medicinu je studirala u Cirihu i svoju diplomu je nostrifikovala u Srbiji posle dugotrajne diskriminacije. Radila je s početka kao bolničarka. Zalagala se za otvaranje dečijih bolnica i izgradnju domova za nezbrinutu decu.

Od mladosti je vodila ličnu borbu za profesionalno izjednjačavanje žena sa muškarcima i osnovavši žensku organizaciju sa malobrojnim istomišljenicama. Zvanično je postala lekarka 1919. posle dugotrajne diskriminacije kao pomoćnik lekara u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu. Osim profesionalne borbe ostvarila se i kao majka pet ćerki.

Autor

Jovanka Simić Pavlović

Vrsta

Glavno jelo

Priprema

60 minuta

Mreža

Srce kuvara na Instagramu

Ovo jelo čini marinirana i odležala ćureća rolnica u pacu od staroplaninskog čaja punjena sirom i hajdučkom travom. Poslužena je na čipsu od golice uz karamelizovanu pečenu cveklu sa semenom koprive i sosom od pečenih kupina.

Ćureće rolnice – Galerija

U pripremi ONLINE kuvarske radionice

Prijavite se
za moj
novi projekat

Download this article as an e-bookDownload this article as an e-book