Ljubica Čakarevićje naša heroina iz prvog svetskog rata koja je po zanimanju bila učiteljica ali je odbila to da radi tokom okupacije. Penasti lagani biskvit posvećen je njoj.

Otimam od zaborava stari recept i prilagodjavam novom vremenu življenja.

Ujedno koristim priliku da svetu predstavim zaboravljenu srpsku heroinu.

Srpska heroina

S a grupom vojnika dvadeset sedam dana se probijala kroz neprijateljske rovove do Solunskog fronta izbegavajući  bugarske zasede. Pričala je kako je stigla gotovo bosa, ranjenih nogu, iscrpljena i gladna da bi se srela sa Vojvodom Stepom Stepanović i Živojinom Mišić. Oni su je primili kao prvog vesnika iz porobljene Srbije sa važnim podacima o srpskoj Vrhovnoj komandi.

Išla je od rova do rova i vojnicima pričala o životu u njihovoj porobljenoj zemlji, hrabrila ih i bodrila pred odlučujuće bitke pri probijanju Solunskog fronta. Za svoje tri i po godine ilegalnog rada u vojsci i napred navedeni podvig odlikovana je zlatnom medaljom za hrabrost “Miloš Obilić”.

Autor

Jovanka Simić Pavlović

Vrsta

Dezert

Priprema

60 minuta

Mreža

Srce kuvara na Instagramu

Penasti lagani biskvit

Penasti lagani biskvit od pečenih koštica kajsija i griza u kupki od začinjenog mleka sa prelivom od suvih kajsija, soka kajsije i kajsijevače, krančom od karamelizovane koštice kajsije i šampanj sosom od bele čokolade.

Penasti biskvit Ljubica Cakarevic

U pripremi ONLINE kuvarske radionice

Prijavite se
za moj
novi projekat

Download this article as an e-bookDownload this article as an e-book