Mirka Grujić  je bila dobrovoljna bolničarka u Prvom svetskom ratu, predsednica Kola srpskih sestara i počasna Prva dvorska dama kraljice Marije. Ovo jelo posvećeno je njoj.

Otimam od zaborava stari recept i prilagodjavam novom vremenu življenja. Ujedno koristim priliku da svetu predstavim zaboravljenu srpsku heroinu.

Srpska heroina

K ao veoma obrazovana žena koja je govorila pet jezika, slikala, svirala klavsen, pomagala je u jačanju samosvesti kod mladih devojaka i pomagala im da se školuju. Danonoćno je brinula o siromašnima, pomagala bolesnima da dobiju lečenje, zbrinjavala siročad.

Da bi se izgradila kuća Kola srpskih sestara založila je svoj dom za bankarski kredit. Zahvaljujući tome nikle su tri zgrade u Resavskoj ulici gde je otvoren i “Mali univerzitet”. Sav novac od kirije za jedan deo svoje kuće davala je”Kolu”. Odlikovana je Medaljom za hrabrost zbog svog nesebičnog doprinosa u zbrinjavanju ranjenika, a sa vojskom je prošla golgotu Albanije.

Autor

Jovanka Simić Pavlović

Vrsta

Predjelo

Priprema

60 minuta

Mreža

Srce kuvara na Instagramu

Ovo jelo inspirisano je Kosovskim prpečom i Užljevikom. U pripremi se koristi domaće lisnato testo napravljeno od brašna žira i spelte i jaja prepelice. Osim toga zagolicaću vam pažnju tako što ću vam samo još reći da ovu pitu nadevam musom od suvih pečenih paprika, dodajem kranč od golice i žira, a uz to koristim koziji sir i šampanj sos od magarećeg mleka.

Pita u šneu – Galerija

U pripremi ONLINE kuvarske radionice

Prijavite se
za moj
novi projekat

Download this article as an e-bookDownload this article as an e-book