Kad osetim miris dunje setim se detinjstva

Postoje neki mirisi koji vas vežu za sećanje na detinjstvo i tako vas prate kroz život, pa svaki osećaj može da se izmeri na jedan udah i kao vremeplov da nas odnese u jedno dvorište u jednu kuhinju, u okrilje spokoja. Dunja je moj čarobni vremeplov, u detinjstvo, u zagrljaj moje bake.

Kad zažmurim mogu da vidim ta popodneva uz bakine poslastice i takmičenje brata i sestre ko može više i brže da pojede. S jeseni miris pečenih dunja bi se širio ulicom pozivajući komšije da svrate na čašicu razgovora i koju šoljicu kafe. Sredinu dunje baka nikada nije bacala već nam je spremala čaj, farbajući nas kako je to sok koji je izuzetno zdrav.

Kad kažem dunja, maštam slatko

Dunja je voćka koja obiluje antioksidansima, odličan je saveznik u borbi protiv slobodnih radikala koji stvaraju karcinom. Može se jesti sirova i to baš na jesen, a mogu se od nje praviti sokovi, džemovi i slatka. Dunja sadrži malo kalorija, soli i masnoća, ali dosta vlakana i vitamina C, zbog toga je odličan izbor za regulicaciju težine. Zbog velike količine antioksidansa dunja doprinosi održavanju zdrave kože. Sok od dunje leči kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za lečenje upala želudačne i crevne sluzokože.

Dunja važi za simbol ljubavi, sreće, plodnosti, pameti, lepote, postojanosti i neprolaznosti. Ovo voće se pominje čak i u antičkim legendama gde su njima bogovi proricali sudbine. Na našim prostorima je ima i veoma je postala zapostavljena jer je potrebno obraditi pre upotrebe. Predlažem vam da je ponovo otkrijete jer sigurna sam dunja je bila i u vašem detinjstvu na nekom ormaru, u nekom soku ili slatkom.

Probajte bakine recepte i videćete da je ukus taj, ukus starog dobrog vremena. Evo imam za vas recept 2 u 1.

CHEF

Jovanka Simić Pavlović

KUHINJA

srpski način

SLOŽENOST

Početnički nivo

MREŽE

Srce kuvara
PEČENE DUNJE NA NIŠKI NAČIN
dunje srce kuvara recepti pecene dunje 4
  • Kuhinja: srpski način

  • Vrsta obroka: Poslastica

  • Vreme kuvanja: 30 min

  • Karakteristika: Osvrni se na miris detinjstva

SASTOJCI

4 veće dunje

2 belanaca sobne temperature

3 kašike šećera

1 muskatni orah

Anis

Karanfilić

2 kašike meda

INSTRUKCIJE ZA PRIPREMU

Zagrejati rernu na 180°C. Oprati dunje, skinuti im dlačice. Svaku dunju iseći na 8 delova, odstraniti im sredinu i staviti je sa strane. U kesu staviti dunje, med, mlevene začine i to sve utljati lepo i složiti na pek parir u pleh. Staviti u zagrejanu rernu i peći dok ne omekšaju i porumene. Belanaca ulupati sa šećerom u čvrst šam. Ohladjene dunje servirati sa belancima, a na koncu belanca malo spaliti brenerom ili upaljačem za paljenje plina.

SOK OD DUNJE 

Sav materijal koji je ostao od čišćenja dunja ubaciti u šerpu sa vodom, anisom, karamfilićem i malo musakatnog oraha. To prokuvati, procediti, dodati limun i šećer po želji i konzumirati kao sok. Ukoliko niste baš naklonjeni ovim začinima izbacite ih iz recepata.

Download this article as an e-bookDownload this article as an e-book