Džiga i srdašca

Na samu pomisao iznutrica ljudima se uglavnom diže želudac, medjutim iznutrice mogu biti vrlo ukusne i zdrave ako se pripremaju na adekvatan način. Za džigericu kruže razne priče, te da sadrži previše toksina, te da je baš zdrava, te da se drži u mleku… Ja ću vam odati samo činjenice, a vi ocenite šta je istina. Džigerica je namirnica koja je bogata vitaminom A, vitaminima iz B grupe, folnom kiselinom. Medjutim, ova namirnica sadrži i dosta holesterola tako da ne bi smelo prečesto da se konzumira. U školi iz kuvarstva sam učila da je štetna za organizam, i da bi trebalo pre konzumacije 24h da odstoji u mleku.

pileca dzigerica srce kuvara

Medjutim, zaključivanja se menjaju jer su naučnici istraživali i došli do zaključka da je džigerica filter toksina i da neutrališe otrovne hemijske supstance i putem detoksikacije (znoja i mokraće) izvbacujući ih pri tom iz organizma ne zadržavajući ih u sebi. Puna je gvoždja pa se zbog toga preporučuje u ishrani kod dece i odraslih koji su anemični.

Kao dete sam obožavala da je jedem, pošto se uvek prodaje sa srcima u pakovanju pa smo se moj brat i ja stalno “borili” ko će dobiti ta srce. Ispadalo je da sam uglavnom nekako ja dobijala srca, pošto sam mladja i jer su mi odrasli gledali kroz prste. Danas ih često spremam za sebe i svoju porodicu, na tradicionalan način, ali i kao paštetu.

Evo još jednog predloga od mene da obogatite vašu trpezu.

CHEF

Jovanka Simić Pavlović

KUHINJA

na srpski način

SLOŽENOST

Početnički nivo

MREŽE

Srce kuvara
PILEĆA DŽIGERICA NA CRNOM LUKU
  • Kuhinja: na srpski način

  • Vrsta obroka: Glavno jelo

  • Vreme kuvanja: 30 min

SASTOJCI

1 kg pileće džigerice

2 kg crnog luka sitne kockice

1 dl belog vina

5-6 čenova domaćeg belog luka

1 kašičica  senfa

biber

so

svinjska mast

INSTRUKCIJE ZA PRIPREMU

Džigerica i srca se očiste od krvi. Na zagrejanoj masti obe vrste luka pržiti dok ne dobiju žutu boju. Dodati srca i pržiti oko 10 minuta. Začiniti i poklopiti pa posle 5-6 minuta naliti vinom i na tihoj vatri dinstati  dok sve ne bude jednako mekano i sočno. Na kraju začiniti biberom, senfom i dodati soli ako je potrebno.

Ovako spremljenu džigericu, moja baka umela je da stavi spanać i kada bi spanać “pao” jelo je bilo gotovo. Uz tako pripremljenu džigericu najčešći prilog je bio domaći hleb koji sam umakala. Inače retko kada sam koristila viljušku kao dete, nekako mi je umakanje išlo dobro od ruke, nikada nisam bila flekava i musava, a tanjir je uvek bio olizan.

Ukoliko vam ostane džigerice, od nje uvek možete da napravite paštetu za mazanje na hleb. U ostatak dzigerice stavite otopljenog putera i izblendajte. Ako blender neće da vrti dodajte jos putera, i blendajte dok ne se dobije ujednačena smesa. Tu smesu razlijte u kalupe za mafine i stavite u frižider. Ukoliko imate previše smese slobodno možete zalediti i vaditi po potrebi.

Nadam se da uživate u mojim receptima kao i savetima kako iskoristiti hranu 100% bez bacanja.

Download this article as an e-bookDownload this article as an e-book